Johan Sanders 04-03-2020reageer
Beste DOW: over welke chroomverbindingen gaat het?
Hoe is de IP geregeld in deze ronde?
Dow 12-03-2020reageer
Beste Johan, Het gaat om een industriele zoutstroom, dus geen keukenzout-food grade, maar dat was waarschijnlijk al duidelijk uit de video. Het produktieproces waar deze stroom uit vrijkomt is op een aantal punten behoorlijk corrosief (pH>12). Het gaat om Cr wat uit de installatie vrijkomt (langzaam oplossen van bepaalde duplex elementen). Dit zal waarschijnlijk in oxide vorm zijn. Voor zover we weten is het niet ingebouwd in de kristallen van het zout. | Met betrekking tot je vraag over het IP: Het IP blijft bij indiener berusten totdat en tenzij later andere afspraken worden gemaakt. We raden het sterk af om IP gevoelige informatie via de pitch in te dienen. Je dient je er van bewust te zijn dat het delen van IP gevoelige informatie kan leiden tot het niet meer kunnen vastleggen van een IP. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de informatie die je deelt.
Rob Vandermeij 06-04-2020reageer
Wat doen jullie nu met het zout ? Maw tegen welke huidige verwerkings methode concurreert een nieuwe methode ? Weten jullie in welke valentie het chroom eruit komt ? Komen er ook nog andere elementen uit het duplex vrij ?
Dow 06-04-2020reageer
Beste Rob,
Het zout komt als vast kristallijn zout vrij uit een centrifuge, wordt opgelost in een processwaterstroom en naar onze biologische afvalwaterzuivering gestuurd. Dit is qua volume een relatief kleine deelstroom voor onze zuivering, qua zoutbelasting is de impact wel groot. We zien dat een groot deel van het chroom wat naar de zuivering gaat wordt afgevangen in het slib.
In het kader van circulariteit zijn we op zoek naar mogelijke toepassingen voor deze geconcentreerde zoutstroom uit de centrifuge . Het aanwezige chroom kan een belemmering vormen voor bepaalde toepassingen. Mocht het zout kunnen worden hergebruikt, dan levert dit wel een lagere zoutbelasting op voor onze afvalwaterzuivering wat een positief effect kan hebben op het rendement en betrouwbaarheid. Maar dit effect is moeilijk op voorhand in te schatten.
Voor zover bekend is het Cr vnl aanwezig als Cr(III). Cr(VI) gehaltes zijn over het algemeen lager dan de detectiegrens van de methode.
Voornaamste bestanddelen van duplex zijn Fe en Cr. We zien ook Fe terug in het zout., We hebben de overige elementen uit duplex niet specifiek gemeten, deze concentraties zullen in ieder geval lager zijn dan de Cr gehaltes.
Sam Molenaar 15-04-2020reageer
Dit is toch geen serieuze business case? Als je zo'n challenge indient als groot bedrijf, lever er dan in ieder geval een volledige IC/ICP analyse bij van het zout. Beetje meer info over het proces waarin dit zout gevormd wordt kan ook geen kwaad. Dit is al de zoveelste "challenge" in deze biovoice waarbij de informatie gewoonweg een aanfluiting is. Het idee bekruipt me van een paar grote bedrijven die hun winsten al draaien, het laaghangende fruit binnen de eigen R&D hebben opgelost, en voor alle "holy grails" waarvan je stiekem toch wel weet dat ze niet bestaan nu lekker gratuite de community van afgestudeerden/starters bemonsteren om te kijken of die er nog eens - gratis en wel - een mooi voorstel voor kunnen bedenken.
Dow 15-04-2020reageer
Beste Sam, Jammer dat je er zo over denkt en het zo opschrijft. BioVoice is juist een innovatieprogramma met funding en support. We bieden partijen (start-ups / mkb'ers / zzp'ers / experts) serieuze businesskansen als ze op de challenges aansluitende ideeën en (deel)oplossingen hebben. Als ook jij tot deze doelgroep behoort en verhelderende vragen hebt, hoor ik het graag. Aanvullende informatie is beschikbaar. Met hartelijke groet, Bob Houpst | Programmamanager BioVoice PS. mijn contactgegevens staan op https://biovoice.nl/contact/
How can we ecologically prevent the macro-pollution (mussels and oysters) in our seawater cooling system?
A sustainable application for residual hydrogen, with more yield than burning it as an alternative to natural gas
How can we reduce chromium levels in salt/brine?
How can we ecologically prevent the macro-pollution (mussels and oysters) in our seawater cooling system?
A sustainable application for residual hydrogen, with more yield than burning it as an alternative to natural gas
How can we reduce chromium levels in salt/brine?