Welke industriële toepassingen zijn er voor tarwe-eiwit?

Challenge info

Dagen Uur Minuten

Deadline: 09 april 2020 voor 17:00
Reward: Pilotopdracht + €10.000,- vouchers

Upload your pitch!

Share challenge

Pilotopdracht + €10.000,- vouchers

Nog 8 dagen

Cargill is wereldwijd actief in de omzetting van granen zoals mais en tarwe naar een breed scala aan producten, zoals glucose- en fructosestroop, zetmeelproducten en andere producten op eiwitbasis. Cargill heeft 5 fabrieken in Europa waar tarwe wordt verwerkt en tarwe-eiwit als bijproduct vrijkomt. De fabrieken zijn verspreid over de noordelijke helft van Europa, waar een overvloed aan tarwe beschikbaar is. Het bijproduct, tarwe-eiwit, wordt momenteel gebruikt voor verschillende toepassingen in de voedsel- (zoals als deegverbeteraar voor bakkerijen) en diervoederindustrie (zoals als voer voor in de zalmkwekerij). Naarmate de mogelijkheden voor de verwerking van tarwe gedurende de jaren heen toenemen, neemt ook de hoeveelheid beschikbaar tarwe-eiwit toe. Vandaag de dag worden wereldwijd per jaar meer dan 1 miljoen ton tarweproducten geproduceerd. Dankzij de unieke eigenschappen van tarwe-eiwit is het een veelbelovend materiaal voor industriële toepassingen. Het gebruik van tarwe-eiwit in industriële toepassingen staat echter nog in de kinderschoenen. Cargill wil graag samenwerken met ondernemers met nieuwe ideeën over hoe tarwe-eiwit benut kan worden in industriële toepassingen.


Waar zijn we naar op zoek?
Voorbeelden van potentiële industriële toepassingen voor tarwe-eiwit zijn als bind- en coatingsmiddel en als plastificerend ingrediënt in composietmaterialen. Tarwe-eiwit kan zo worden gebruikt, ofwel in oorspronkelijke vorm als vitale tarwegluten of in gemodificeerde vorm als gedevitaliseerde tarwegluten. Het kan ook worden afgebroken tot kleinere deeltjes, bijvoorbeeld door middel van enzymatische hydrolyse. Cargill staat open voor oplossingen waarin tarwe-eiwit wordt gecombineerd met andere ingrediënten (organisch of synthetisch).

Cargill is op zoek naar oplossingen die in industriële toepassingen kunnen worden gebruikt. De oplossingen dienen op een industriële schaal toepasbaar te zijn, met als doel een valorisatie van minimaal 10.000 MT tarwe-eiwit per jaar binnen vijf jaar.


Waar zijn we niet naar op zoek?
In deze challenge is Cargill niet op zoek naar nieuwe manieren om tarwe-eiwit te onttrekken. De focus van deze challenge is de valorisatie van het tarwe-eiwit wat tijdens het natmalen van tarwemeel vrijkomt. Cargill is dus ook niet op zoek naar voorstellen die enkel gebruik maken van onbewerkt tarwemeel of andere tarwebestanddelen (of andere organische grondstoffen). 


Wat is er te verdienen?
Cargill biedt de kans om samen te werken met het Cargill R&D-team voor industriële toepassingen, gevestigd in Vilvoorde (België) en Krefeld (Duitsland). Afhankelijk van de mate van technologische inzetbaarheid van de voorgestelde oplossing zal de schaal van de activiteiten ter ontwikkeling of validering van de voorgestelde oplossing variëren van lab tot pilot of zelfs industriële schaal. Dit innovatieproject zou kunnen leiden tot een samenwerking op de lange termijn.


Wat is er te verdienen vanuit BioVoice?
An Innovation Contract. After concluding an innovation contract, you can get started with the development process. You'll have access to:

 • funding (€10,000 vouchers, te besteden in het regionale ecosysteem voor bijvoorbeeld testen, lab- en demo-faciliteiten, NDA of IP advies, etc)
 • (international) markets
 • knowledge and partners
 • resources and research facilities
 • business and upscaling opportunities
 • and: a launching customer!

Het BioVoice programma
BioVoice is an initiative of REWIN West-Brabant, Green Chemistry Campus, the joint Rabobanks of Southwest Netherlands and the province of Noord-Brabant. Together, we want to give innovative entrepreneurs and up-and-coming bio-based/circular talents the space and opportunities to develop and market their idea/product in order to realise our common goal: accelerating the transition to a sustainable economy


Voorwaarden deelname
Cargill is vooral op zoek naar bedrijven die zich bezighouden met productontwikkeling en die bekend zijn met industriële toepassingen. Aangezien de challenge vraagt om innovatieve oplossingen staat Cargill open voor voorstellen van zowel startups als gevestigde bedrijven.


Jullie pitch (max 6 pagina’s / 18 slides)
 • Beschrijving van het concept:
  Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie concept.
 • Beschrijving van de pilot:
  Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben.
 • Beschrijving team:
  Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team dat de pilot wil gaan realiseren.

De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. 
Pitches in English are allowed.


Timeline Challenge 
 • 2 maart ‘20: Lancering challenge – open voor aanmeldingen
 • 9 april ’20 - 17.00 uur: Deadline challenge – uiterlijk aanmelden tot 17.00 uur
 • Uiterlijk 17 april ‘20: Bekendmaking selectie - Bekendmaking welke start-ups / scale-ups worden uitgenodigd voor een kennismaking en toelichting 
 • 22 april ‘20: Kick-off challenge weeks / kennismakingsgesprekken challengers-deelnemers
 • 6, 13 en 20 mei ‘20: Werksessiedagen challengers-deelnemers om tot een innovatiecontract te komen
 • 27 mei ’20: Slot event – vieren van de gesloten innovatiecontracten en samenwerkingen
 • Juni ‘20: Starten met ontwikkeling & samenwerking (pilot)

Vragen?
 • (Inhoudelijke) vragen over deze challenge kan je stellen via de discussion page.
 • Meer informatie over het BioVoice programma kan je verkrijgen via deze pagina.


Background information on Cargill
Het doel van Cargill is om de wereld op een veilige, verantwoordelijke en duurzame manier te voeden. Elke dag brengen we boeren en telers in verbinding met potentiële markten, klanten in verbinding met ingrediënten, en zowel dieren als mensen in verbinding met de voeding die ze nodig hebben voor een gezonde toekomst. Hiervoor combineren we onze jarenlange ervaring met nieuwe technologieën en inzichten om als betrouwbare partner klanten in de voedselindustrie, de landbouw, en de financiële en industriële sector in wel 125 landen van dienst te zijn.

Ons interdisciplinair team van 160.000 professionals in 70 landen wereldwijd overspant de werelden van voedselproductie, landbouw, voedingsleer en risicomanagement. Al meer dan 150 jaar helpen we telers om hogere opbrengsten te realiseren en zo nieuwe markten te kunnen aanboren. We zijn continu bezig met het ontwikkelen van voedselproducten die de consument precies datgene bieden waar hij of zij naar op zoek is. Hierbij zetten we hoge voedingswaarde, voedselveiligheid en duurzaamheid voorop. Ook bieden we al onze partners een helpende hand bij innovatie en risicomanagement, zodat ze goed voorbereid zijn om de wereld te blijven voeden, vandaag en morgen.

De Europese afdeling ‘Zetmeelproducten, zoetstoffen en t4extuurmiddelen’ van Cargill is gevestigd in Mechelen (België). De 4.000 werknemers binnen deze afdeling zijn verdeeld over 3 laboratoria en innovatiecentra, 16 productiefaciliteiten en 12 verkoopkantoren. We zijn al vele jaren actief in een breed scala aan industriële markten, zoals papier & golfkarton, fermentatie, chemicaliën en materialen. In onze laboratoria & innovatiecentra in Baupte (Frankrijk), Krefeld (Duitsland) en Vilvoorde (België) zijn we continu op zoek naar proces- en productie-innovaties die aan de toekomstige behoeftes van deze industriële markten antwoord geven.

In onze vijf tarwefabrieken in Europa produceren we een breed aanbod producten die tarwe-eiwitten bevatten. Zie bijvoorbeeld de productspecificaties voor onze vitale tarwegluten (GluvitalTM 21040, van voederkwaliteit) en enzymatisch gehydroliseerd tarwe-eiwit (C*HyProW 21100, van voederkwaliteit). Deze producten zijn allebei afkomstig uit tarwegluten, de niet in water oplosbare fractie die goed is voor 85% van de totale hoeveelheid eiwit in tarwebloem. De overige 15% bestaat uit in water oplosbare eiwitten, peptide en aminozuren. Tarwegluten bestaan uit gliadinen en gluteninen. Gliadinen zijn eiwitten met een laag moleculair gewicht (20-50 kDa) met hoge uitbreidbaarheid en lage elasticiteit. Gluteninen daarentegen zijn eiwitten met een hoog moleculair gewicht (>50 kDa) met lage uitbreidbaarheid en hoge elasticiteit.

Wil je updates ontvangen van deze challenge?

Log in of Registreer om je vraag te stellen.
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.
Log in of Registreer om je pitch te uploaden.

Andere challenges

Alle Challenges

Mis nooit een challenge!