Hoe kunnen wij grijsverkleuring van aardappelproducten op een milieuvriendelijke manier tegengaan?

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 02 april 2020
Status: Deadline verlopen
Prijzen(geld): Pilotopdracht + €10.000,- vouchers

Share challenge

Pilotopdracht + €10.000,- vouchers

deadline verlopen
Corona Update

LambWeston/Meijer kiest ervoor zich in deze periode te concentreren op haar core business en heeft haar challenge rond grijsverkleuring van de aardappelproducten voorlopig opgeschort. Dit betekent dat de inschrijving per direct is gesloten. Voor verdere vragen kun je terecht bij corporatecommunications@lambweston.eu.
 

In onze aardappelproducten is van nature chlorogeenzuur aanwezig. Dit kan i.c.m. ijzer een reactie geven, wat de friet een grauwe, grijze kleur geeft. Om deze verkleuring te voorkomen sproeien we in ons productieproces SAPP (Sodium Acid Pyro Poshate) / natriumpyrofosfaat over de producten. Het grootste deel van de SAPP verdwijnt na dosering in onze afvoer en komt in ons afvalwater. Hier moet het met veel energie en technieken weer uit worden verwijderd. 

Hoe kunnen we grijsverkleuring van aardappelproducten tegengaan op een milieuvriendelijkere manier. We zoeken een duurzaam alternatief voor pyrofosfaat of een oplossing om het gebruik van pyrofosfaten te verminderen of om de gebruikte pyrofosfaten terug te winnen?

Over SAPP:
Natriumpyrofosfaat / Sodium Acid Pyro Poshate (Na2h2p207) is een zuur mineraal dat reageert met het ijzer, waardoor het de reactie van ijzer met chlorogeenzuur voorkomt. De opgeloste pyrofosfaat ionen kapselen de ijzerionen in omdat ze het water zuur maken. De effectiviteit van SAPP kan extra worden beïnvloed door de pH en de temperatuur.

Over het productieproces:
Friet komt vanuit de blancheur en wordt naar de droger getransporteerd. Door de ontwateringsschudder (OWS) wordt het water gescheiden van de friet.
Hierna komt het product op de SAPP & Suiker Schudder. Hier wordt middels sproei ramen (buizen waar sproeiers aan zitten) de SAPP & Suiker aangebracht. Het overtollige SAPP & Suiker valt via het schuddek naar beneden en wordt via de goot naar onze waterzuivering geleid. >50% onze fosfaat last komt uit deze stroom.

 
Waar zijn we naar op zoek?
 • Een duurzaam alternatief voor pyrofosfaat (om grijsverkleuring te voorkomen), OF;
 • Een oplossing om het gebruik van pyrofosfaten te verminderen, OF;
 • Een oplossing om pyrofosfaten terug te winnen

Dit kunnen bijvoorbeeld oplossingen van deze aard zijn:
 • Fosfaatverlies via SAPP-spray systeem verlagen; 
 • Hergebruik van SAPP stroom;
 • SAPP terugwinning voor andere toepassing. 

Fosfaat leidt momenteel tot hoge zuiverings- en lozingskosten. Daarnaast nemen de aanschafkosten voor SAPP in de toekomst toe. We zoeken naar een kostenneutrale oplossing.


Waar zijn we niet naar op zoek?
Een oplossing die de milieu impact verhoogd of een alternatief dat uiteindelijk net zo milieubelastend is.


Wat is er te verdienen?
 • Kans op een opdracht om een prototype/pilot te realiseren en samen met ons te testen.
 • Kans op een vervolgopdracht, opschaling naar onze locaties wereldwijd, of duurzame samenwerking bij een succesvolle pilot.
 • LambWeston/Meijer is koploper op het gebied van productinnovatie in haar sector en beschikt over een regionaal en internationaal netwerk waar we je bij kunnen introduceren. 
 • Daarnaast mag je rekenen op ondersteuning en samenwerking van creatieve en inspirerende specialisten die jullie kunnen uitdagen om jullie product nog beter te maken.

Wat is er te verdienen vanuit BioVoice?
Een Innovatiecontract. Met een innovatiecontract ga je het ontwikkeltraject in. Je krijgt toegang tot:
 • funding (er zijn vouchers van € 10.000 beschikbaar, te besteden in het regionale ecosysteem voor bijvoorbeeld testen, lab- en demo-faciliteiten, NDA of IP advies, etc)
 • (internationale) markten
 • kennis en partners
 • hulpbronnen en researchfaciliteiten
 • business en schaalvergroting
 • en: een launching customer!

Het BioVoice programma
BioVoice is een initiatief van REWIN West-Brabant, Green Chemisty Campus, de gezamenlijke Rabobanken van Zuidwest-Nederland en de provincie Noord-Brabant. Samen willen wij dat innovatieve ondernemers en aanstormende biobased/circulaire talenten de ruimte en de mogelijkheden krijgen om hun idee/product te ontwikkelen en te vermarkten. Hiermee realiseren we ons gezamenlijke doel: het versnellen van de transitie naar een duurzame economie.


Voorwaarden deelname
In staat om binnen 3-6 maanden een pilotproject te starten.


Jullie pitch (max 6 pagina’s / 18 slides)
 • Beschrijving van het concept:
  Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie concept.
 • Beschrijving van de pilot:
  Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben.
 • Beschrijving team:
  Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team dat de pilot wil gaan realiseren.

De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. 
Pitches in English are allowed.


Timeline Challenge 
 • 2 maart ‘20: Lancering challenge – open voor aanmeldingen
 • 9 april ’20 - 17.00 uur: Deadline challenge – uiterlijk aanmelden tot 17.00 uur
 • Uiterlijk 17 april ‘20: Bekendmaking selectie - Bekendmaking welke start-ups / scale-ups worden uitgenodigd voor een kennismaking en toelichting 
 • 22 april ‘20: Kick-off challenge weeks / kennismakingsgesprekken challengers-deelnemers
 • 6, 13 en 20 mei ‘20: Werksessiedagen challengers-deelnemers om tot een innovatiecontract te komen
 • 27 mei ’20: Slot event – vieren van de gesloten innovatiecontracten en samenwerkingen
 • Juni ‘20: Starten met ontwikkeling & samenwerking (pilot)

Vragen?
•    (Inhoudelijke) vragen over deze challenge kan je stellen via de discussion page.
•    Meer informatie over het BioVoice programma kan je verkrijgen via deze pagina.


Achtergrondinformatie over LambWeston/Meijer
LambWeston/Meijer is een producent van diepgevroren aardappelproducten zoals friet, twisters, criscuts, dippers en aardappelvlokken en leveren deze producten wereldwijd. Wij hebben 6 fabrieken in Europa en 25 wereldwijd. https://www.lambweston.eu/

Een belangrijke pijler in onze nieuwe duurzaamheidsstrategie tot 2030 is zero waste. Komende jaren focussen we om zoveel mogelijke bijproducten food geschikt te houden. Het hergebruik van SAPP in food toepassing is een van projecten waar wij veel potentie zien om een trede hoger te gaan op de ladder van Moermans.

 

Pim de de Jager 01-04-2020reageer
Goedendag, Is het mogelijk om de concentraties pyrofosfaat in het afvalwater en het gemiddelde debiet te weten van de LWM fabriek in bergen op zoom?

Lamb Weston / Meijer 06-04-2020reageer
Geachte heer De Jager, In verband met de coronacrisis kiest LambWeston/Meijer ervoor zich in deze periode te concentreren op haar core business en heeft haar challenge rond grijsverkleuring van de aardappelproducten voorlopig opgeschort. Dit betekent dat de inschrijving per direct is gesloten. Excuses voor het ongemak. Voor verdere vragen kunt u terecht bij corporatecommunications@lambweston.eu. Met hartelijke groet, Bob Houpst | Programmamanager BioVoice

Log in of Registreer om je vraag te stellen.

COVID-19 update

07 april 2020

NL: LambWeston/Meijer kiest ervoor zich in deze periode te concentreren op haar core business en heeft haar challenge rond grijsverkleuring van de aardappelproducten voorlopig opgeschort. Dit betekent dat de inschrijving per direct is gesloten. Voor verdere vragen kun je terecht bij corporatecommunications@lambweston.eu.

EN: LambWeston/Meijer chooses to focus on its core business in this period and has decided to close this challenge untill further notice. This means that submissions as of this moment are no longer possible. For further questions please contact corporatecommunications@lambweston.eu.
De deadline is verstreken. Je kunt geen pitch meer uploaden.

Andere challenges

Alle Challenges

Mis nooit een challenge!